Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 21:09 - Съществува ли Бог - част 1
Автор: morningstar1 Категория: Други   
Прочетен: 3616 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


По време на пътуването на Наполеон с голяма военна сила по Средиземно море към Египет повечето офицери, които били невярващи, застанали на палубата под блестящите звезди и започнали да обясняват атеистичните си теории. След малко Наполеон се отегчил от тях и им казал: „Господа, аргументите ви са много ясни, но кой е направил всички тези звезди?” Последвало неловко мълчание и военачалникът си тръгнал, оставяйки ги да се взират в ослепителното великолепие на небето.

Да, това е въпросът: Как да обясним съществуването на вселената? Живеем в свят на непроменима взаимовръзка между причина и следствие. Нищо не се случва само по себе си – неизбежно произлиза от една или няколко причини.

В науката причинността е основно положение. Всъщност то е толкова очевидно, че го наричат закон за причината и следствието. Този закон, както ще видим след малко, ни предоставя мощно доказателство за съществуването на Бога.

Английският поет Уилиям Купър заявява: „Природата не е нищо друго, освен название на следствието, чиято причина е Бог.”

Основно изискване: ум, желаещ да възприема

Когато започнем такова изследване, трябва да желаем да получим нова информация и да сменим коловоза на мисленето си, за да потърсим това, което апостол Яков нарича „мъдростта, която е отгоре” (Яков 3:17).

Заявявам, че е невъзможно да се докаже съществуването на Бога. Не ме разбирайте погрешно – има достатъчно данни, че Бог съществува, но – нито едно абсолютно доказателство. Фактите са разумни и достатъчно на брой.

Но хората, които отхвърлят Бога, правят това не поради липса на факти, а защото поради някаква друга причина вече са избрали да не вярват в Него. Вярата в Бога се основава на определени логически факти, но винаги остава възможността за съмнение.

Някои може би се учудват – защо Бог не даде даказателство? Да, идва време, когато Той ще докаже на всички, че съществува. Но тогава доказателството ще унищожи невярващите. Що се отнася до настоящия момент, бог е оставил място за съмнение, за да има и място за вяра.

Реалността на Неговото съществуване може да се поддържа от много силни аргументи, но Той никога не насилва волята. Нито един аргумент няма да убеди човек, който не желае да се подчини на Бога. Дори да бъде напълно надвит и смълчан от аргументите, сърцето му няма да повярва. Както е казал един поет:

„Човек, убеден против своето желание,

Пак да се съмнява ще намери основание.”

Нуждаем се от известна нагласа на ума, за да преживеем просветлението, което Бог желае да ни даде. Имаме нужда от желание да възприемем истината. Имаме нужда от открит ум. Веднъж един човек каза: „Умовете са като парашутите. Функционират само когато са отворени.”

Но някои умове са като бетон – смесен и застинал веднъж завинаги! Човекът, който желае да повярва, вече е направил първата стъпка към разумната вяра. Изключително важно е желанието, откритостта на ума. За всички, които желаят да повярват, фактите са достатъчно убедителни.


източник: thegodlove.com/




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balkanec - Да бе
24.06.2011 23:33
съществува, разбира се. Обратното ще е някаква невероятна идея. Даже не мога да си я представя. Всъщност, тогава нямаше да има нищо.

А когато атеистите тръгват да обясняват света - става една каша, мале мила...
Накрая пак стигаме до енергиите, нло-тата, йогите и всякакви все по-невероятни неща... И от всички тия глупости - нищо смислено.

А абсолютно доказателство - има разбира се. Това, че страшно много хора лично се досягат до Бога и влизат във връзка с него. След като човек го е преживял и го преживява - да дойдат цели комисии да ми обясняват, че не било така, а някак иначе.
Най-показателното е, че от всички тия хора, няма един пример, някой после да се е отрекъл от това, което е преживял. Няма как да се случи, да направим такова нещо.

Голямата разлика с атеистите е, че ние знаем, какво сме преживели и преживяваме, а те предполагат и философстват. Затова и не можем да говорим на една плоскост.

А дивотиите на официалните "църкви" са съвсем отделен въпрос.
Всичките официални "вероизповедания" са търговски дружества, регистрирани по Държавен вестник. Но те общо с темата нямат.
цитирай
2. vandela007 - Цитирам те:
25.06.2011 06:48
" Нито един аргумент няма да убеди човек, който не желае да се подчини на Бога. Дори да бъде напълно надвит и смълчан от аргументите, сърцето му няма да повярва."
Абсолютно съм съгласна!
И словото го казва: "Ако иска някой да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога..." ( Йоан 7:17)
Не казва: Когато познаеш Божието учение, ще почнеш да изпълняваш Неговата воля, а казва обратното: Ако искш да вършиш волята Му, Той ще ти даде мъдрост да Го опознаеш.
Има много християни, които не са убедени, че всички Заповеди са валидни и до днес. Казват: "Светият Дух не ме е убедил!" Но.... Светият Дух помага на само хората, желаещи да вършат Неговата воля; да разпознаят истината веднага щом я чуят и да я приемат.
Те четат Словото, но Светият Дух "не им говори", защото предварителната им настройка не им позволява Той да подейства в тях.
А Исая 8:20 казва: "Нека прибегнат при закона и при свидетелството; ако не говорят според това Слово, наистина няма зазоряване за тях."
Поздрав! Чудесен постинг!
цитирай
3. morningstar1 - Благодаря...
25.06.2011 23:17
...ти за хубавия коментар, balkanec.
Особено ми хареса тази твоя мисъл:

"Голямата разлика с атеистите е, че ние знаем, какво сме преживели и преживяваме, а те предполагат и философстват. Затова и не можем да говорим на една плоскост."

Да, ние говорим на различни езици и затова трудно става разбирателството между вярващи и невярващи.

Действително преживяванията на вярващия са едно огромно доказателство за съществуването на Бога. Но те пак нямат стойност в живота на невярващите.
Повечето искат да Го видят и пипнат, пък тогава...евентуално биха повярвали.

Както се казва в статията по-горе:

"Но хората, които отхвърлят Бога, правят това не поради липса на факти, а защото поради някаква друга причина вече са избрали да не вярват в Него. "

Бог с теб и всичко добро!
:)))
цитирай
4. morningstar1 - Чудесен коментар, ...
25.06.2011 23:18
...мила Ваня.
:)))
Изразяваш и моето мнение.
Бог да те подкрепя по Пътя на вярата!
цитирай
5. compassion - ВСИЧКО е въпрос на избор и на интерпретация ...
28.06.2011 12:21
- дали да вярваш
- дали да обичаш
- дали да бъдеш щастлив,
защото всичко е в мозъка ти, къде другаде може да е ...
Ние сами създаваме своя рай или ад!
Бог с теб!
цитирай
6. prespanski - Много хубави материали имате, п...
13.01.2012 15:18
Много хубави материали сте публикували, поздравления!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: morningstar1
Категория: Други
Прочетен: 161612
Постинги: 78
Коментари: 156
Гласове: 602
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930