Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 08:02 - С какво християнството е по-различно?
Автор: morningstar1 Категория: Други   
Прочетен: 2354 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 10.05.2011 06:14




    Може ли християнството да предложи нещо по-добро от другите религии?


В тях има автентични духовни ценности, които правят хората по-добри и по-етични и които внушават на последователите си добродетели, сходни с християнските.
Въпреки това християнството е религия коренно различна от всички останали.

ТЯ НЕ Е ИЗРАЗ НА ЧОВЕШКОТО ТЪРСЕНЕ НА БОГА, А Е РЕЗУЛТАТ ОТ БОЖИЕТО ТЪРСЕНЕ НА ЧОВЕКА.


Според апостол Павел Бог “иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината”. Бог изпрати Сина Си Исус Христос в този свят, за да спаси човека. Вярата в Него дава спасение.

Християнството е гласът на единствения Бог, Който е дошъл на света, умрял е на кръста и е възкресен, за да примири
ВСИЧКИ хора със Себе Си. Само християнството може да постигне това. И точно тук се крие може би най-непонятният аспект на съвременното християнство: неговата изключителност.

Другите религии могат да бъдат много “удобни”. Хиндуизмът се слави като най-широко обхватната религия. Будизмът се гордее с толерантността си към другите религиозни системи.

Но християнството твърди, че е нещо изключително: то предлага спасение единствено чрез Исус Христос.

В Какво се крие уникалността на християнството?
Че предлага спасение, не е нещо уникално. Това правят и другите религии.
Въпросът е за какъв ВИД спасение става дума.

1. В християнството спасението е “дар от Бога, не чрез дела”. Даваното от Бога спасение “без пари и без плата”. То е дар.

2. Предлаганото от християнството спасение се основава на справедливост и любов. Бог не е милостив за сметка на справедливостта. Тези две качества се съединяват на кръста. Спасявайки човека, Бог разрешава и проблема за греха. В спасението Бог не прави компромис със Своята святост и справедливост.

3. Спасението означава избавление както от
НАКАЗАНИЕТО за греха, така и от неговата СИЛА. Спасението в будизма е освобождаване от страданието; в хиндуизма - от невежеството.
Спасението в Исус Христос е вникване в дълбоките причини за страданията и невежеството. Със смъртта Си на кръста Христос понесе наказанието, което ние заслужаваме. Осъждението се вдигна. Знанието за това прави човека свободен още сега тук на земята.
Това е основата на спасението. То оказва влияние върху земния живот на вярващия. Чрез присъствието и силата на Светия Дух вярващият получава възможността да води съвсем
РАЗЛИЧЕН живот. Човекът, свързан с Христос, още сега става ново създание. Той има и мотивацията, и силата да се изправи пред бъдещето.
Това, което другите религии предлагат, е в най-добрия случай премахване на старите “дългове” чрез действия на умилостивение, но перспективата за бъдещето остава изключително неясна. Спасението в Христос е много по-различно.

4. Спасението в Христос оказва влияние върху
ЦЯЛОСТНОТО човешко естество - умствено, духовно и физическо. То прониква в естеството и го възстановява. Апостол Павел съветва: “... преобразявайте се чрез обновяването на ума си...”

5. Представяното от спасението християнство е както в
НАСТОЯЩЕТО, така и в БЪДЕЩЕТО. Другите религии са го поставили в бъдещия живот. Християнството казва: Да, то е в бъдещето, но започва още СЕГА.
Будизмът и хиндуизмът учат за прераждането. Когато напусне този живот, човек не може да бъде сигурен дали следващият ще е по-добър. Може да отиде в по-висше или в по-нисше състояние и преди да стигне до крайната си цел, нирваната, могат да се осъществят 8000 прераждания. Дори най-многото, което може да постигне в нирваната, е да се слее с всемирната душа. Идентичността се загубва подобно на капка дъжд в морето. Няма спасение за тялото, а личността и индивидуалността изчезват.
Христос предлага спасение за цялото естество, като индивидуалността се запазва, а вечният живот започва още от настоящето.

6. Спасението в Христос означава получаване на ново отношение към обществото и средата, в която човек се намира. Спасението не означава отдръпване или изолация от света. Не съществува страх от “опетняване” при контактите с други хора. По-скоро човек получава ново разбиране за мястото и функциите си в обществото. “Да възлюбиш Господа твоя Бог” и “ближния си както себе си” - това са правила, които имат социални последици и затъжения. На Каиновия въпрос: Страж ли съм на брата си?”, отговорът е : “Съвсем определено, да”. Спасеният в Христос човек се изправя смело пред реалностите на света, в който живее.
Христос предлага нещо много-по-добро от другите религии - както за настоящето, така и за бъдещето.

Спасението в Христос е нещо уникално и несравнимо!


image





Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: morningstar1
Категория: Други
Прочетен: 161723
Постинги: 78
Коментари: 156
Гласове: 602
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930