Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 04:09 - Петте езика на любовта
Автор: morningstar1 Категория: Други   
Прочетен: 1973 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте приятели!
След известно отсъствие се появявам отново с един чудесен текст, които може да ни накара да се замислим и да променим живота си към нещо по-добро и по-хубаво.

 "Петте езика на любовта" е една изключителна книга, която може да променя човешки съдби.

 Ще имам удоволствието да ви представя кратко резюме на основните моменти от нея.




Във всеки човек е дълбоко вкоренено желанието за романтична любов, която , разбира се, да не приключва със сключването на брак. Въпреки, че има хиляди статии и разкази във всякакви печатни издания за романтичната любов и разбира се съвети, за това , как да я запазим

 

в брака, все повече хора, след като се оженят спират да търсят и очакват това от партньора си. Това , разбира се не означава, че сме успели да станем неромантични, напротив: копнежа ни за нежност и проява на внимание е все същия. Просто, сме го заровили дълбоко и не му позволяваме по никакъв повод да се показва, за да не би някой да го зърне и да станем обект на насмешка и подигравка. Пазим го дълбоко в себе си, за да не бъдем отхвърлени и наранени. Така , не само не очакваме романтиката, но и самите ние спираме да бъдем романтични и изобретателни в проявите си на любов и внимание към любимия човек.

За да успеем да показваме на брачния си партньор любовта, която изпитваме към него , обаче е необходимо да го правим по начин, който той разбира. Напр. Ако моят съпруг изпитва необходимост от това , да чува моите одобрителни думи:“ О, скъпи, това, което си направил е чудесно!“, “ Любими, справил си се прекрасно с ремонта на колата!“, а аз , която разбира се, съм забелязала усилията му, но не ги отразявам така. Вместо това, му поднасям прекрасна манджа или специално приготвен кекс . Не че няма да ги хареса, но той има нужда от това , да чуе „утвърждаващи“ думи. Същото важи и за жената, която има необходимост от това, да получава цветя /задължителтно не само с повод/ , вместо това, мъжът й непрестанно й казва, че е „страхотна“, че „страшно много я обича“, „тя е всичко в живота му“ и т.н., но все пак не й подарява цветя. Тя ще чува, че мъжът й я обича, но ще се нуждае и от проявата на жест от негова страна.

 

Всички тези примери показват, че хората са уникални Божии създания. Във всяко едно творение, Създателят е вложил частица от Себе си!

 

За нас е огромна привилегия, да откриваме това у другия и да му се наслаждаваме! Човекът до нас се нуждае от любов, трябва само да открием начина , по който той ще я възприема най-добре!

 

Трябва да сме готови да научим любовния език, на който говори партньора ни, ако искаме успешно да показваме любовта си.

 

Думичката „любов“ е най-важната, най-употребяваната, но и най-объркващата в нашия речник. Всеки се опитва да влага свое тълкувание и смисъл в нея. Философи, мислители и религиозни водачи дават определение за това :“Що е любов“ и т.н.

А Самият Създател на любовта искаше тя да е отличителна черта на създанието, което беше по Негов Образ и Подобие!

Той я създаде като основна човешка емоционална нужда! Човекът обаче, не разбирайки напълно този прекрасен замисъл на Бог, започна да влага друг смисъл и да определя друг вид емоции с тази дума: „Обичам майка си“ – “ Обичам сандвич“ .

 

Използваме я, за да дадем обяснение за поведението си- понякога странно и необяснимо.

 

В основата на човешкото съществуване е заложено желанието за близост и необходимостта да бъдеш обичан от друг. Целта на брака е, тази нужда да бъде посрещната и задоволена!

 

Любовен език № 1

 

Утвърждаващи думи

 

Единият от начините, които ще разгледаме, се нарича “ Езикът на утвърждаващите думи“. Това е начин да използваме насърчението, да не пестим похвалите, да изразяваме задоволството си от това, което е свършил другия, колкото и дребно и незначително да то. Комплиментите не са архаизъм или отживелица. Цар Соломон казва: „Теготата смирява човешкото сърце, а благата дума го развеселява“ Пр.12:25. Ако си мислите, че това е важало за времето на цар Соломон, за времето на достойните рицари, на лъскавите дворцови приеми или за времето, преди вашата сватба, то

сега е момента да разберете, че това е един от начините, по който можете да изявите любовта си.

 

Обърнете се към половинката си и му кажете нещо мило, похвалете го за нещо, което е направил скоро.

 

О-о, изглеждаш страхотно с тази рокля! М-м“, “ Скъпи, харесва ми , как изглеждаш с тези дънки! „, “ Беше много вкусно!Благодаря ти, че се грижиш така добре за мен!“ ; “ Благодаря ти,че ми помогна и изми чиниите тази вечер“ и.т.н.

 

Проявете въображение! Използвайте всеки дребен и незначителен повод. Опитайте в рамките на една седмица (поне), може и повече , да хвалите половинката си за неща, които до сега сте смятали за негово/нейно задължение.

 

Това ще ви „отвори“ очите за много други ценни неща, които до сега не сте забелязвали, но те всъщност са били продиктувани от любовта на вашия партньор към вас. Съпругата се облича добре, гримира се, пази диети, готви, пере, чисти – всичко това, за да покаже на съпруга си, че го обича!

 

Съпругът ходи на работа, ремонтира колата, работи по двора или в гаража/мазето защото е загрижен за домът , в който живее неговата любима!

 

Ако всеки от нас, започне да вижда в действията на другия загриженост и проява на любов, това ще ни помогне да развиваме и затвърждаваме любовта си. Ако човекът до нас е в трудност:

 

неприятности в работата, има здравословни проблеми или духовно не се чувства добре, ние сме хората, които трябва да бъдем близо. Да окуражаваме, да подкрепяме, да се молим! Ние трябва да подадем ръка, да покажем любовта си!

 

Помислете за няколко минути, дали вашият любим не се нуждае от помощ или подкрепа сега, в този момент. Ако да, с какво вие бихте могли да помогнете.

 

Всички имаме области, в които се чувстваме несигурни. Липсва ни кураж и тази липса на кураж, често ни пречи да изпълним добрите неща, които искаме да направим.

 

Думата „насърчавам“ означава вдъхвам кураж. Слушайте внимателно партньора си ,когато споделя страховете и мечтите си! Вдъхвайте му/й смелост и насърчавайте, когато иска да реализира мечтите си. Насърчаването изисква да се поставиш на мястото на другия и да погледнеш на света чрез неговите очи. Трябва най-напред да разберем какво е важно за партньора ни.

 

Примери: шиене, колата. …..

 

Употреба на нежни думи

 

Любовта е нежна! В такъв случай, когато показваме с думите си любов, трябва да използуваме нежни думи. Това е свързано с начина , по който говорим. Когато сме огорчени или наранени от партньора си, можем да го изразим по два начина. Единият начин е да реагираме с остри думи и с гняв, а другият начин- да споделим чувствата си, да покажем, че сме наранени. Важно е да споделяме чувствата си, за да може всеки един от нас да знае как се чувства другия.

 

Пример: за неосъществена помощ в домакинството.

 

Когато изразяваме своите нужди и желания е добре да използваме смирени думи, казани с любов, а не поставени като ултиматум.

 

Пример: Съпругата казва с любов: “ Мислиш ли, че ще е възможно, да почистиш улуците тази седмица?“ или “ Ако не почистиш в най-скоро време улуците, ще паднат от къщата. Вече дърветата растат по тях“

За домашна: Всеки да направи списък с нещата, които другия прави в ежедневието. Това ще им помогне да видят неща, които са приели за даденост. Да изразяват одобрението си устно за всяко едно от нещата. / плащане на сметки, оправяне на леглото, хвърляне на боклука, да зареди колата/.


Ще има продължение :)))




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. estirbg - Чудесно е като препоръка, но...
17.11.2011 15:08
Скъпа, ако си се прибрала смазана у дома от тежко изтощително трудово ежедневие, сражение в транспорта, стълкновение със завистливи колеги, капризни началници и какви ли не още схватки...мислиш ли че би могла да изпълниш тази рецепта, когато душата ти, тялото ти и сърцето ти копнеят само за едно, прибирайки се вечер - да се добереш до леглото и никой да не те закача за нищо...А всъщност, няма как да прескочиш "втората си смяна" вкъщи...
Конфликтът е налице, главните изпълнители и потърпевши - също!
Е, остава ти единствено да се помолиш на Исус, Той да поеме теготите ти...
И Славата нека да бъде на Него, защото успява да ни успокои в нескончаемите ни тревоги и злободневия!
цитирай
2. morningstar1 - Да...
18.11.2011 01:58
всички неща могат да се изпълнят, ако си добре мотивиран. Добрите семейни взаимоотношения се изграждат внимателно, с търпение и любов.
Да си внимателен към другия не е наметка, с която да се загръщаш от време на време, когато си спокоен и неангажиран с проблеми. Това е начин на живот. А любовта е движещата сила за всичко. И с Божията сила и подкрепа хармонията и мира са постижими с един дом.
Това за което говори автора на книгата даже не могат да бъдат наречени екстри...понеже това са основите на добрия семеен живот.
:))
цитирай
3. vandela007 - Добрите семейни взаимоотношения ...
18.11.2011 06:51
morningstar1 написа:
Добрите семейни взаимоотношения се изграждат внимателно, с търпение и любов.
Да си внимателен към другия не е наметка, с която да се загръщаш от време на време, когато си спокоен и неангажиран с проблеми. Това е начин на живот. А любовта е движещата сила за всичко. И с Божията сила и подкрепа хармонията и мира са постижими с един дом.
:))

Много мъдрост ти е дал Господ!
Благословено да е името Му!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: morningstar1
Категория: Други
Прочетен: 161732
Постинги: 78
Коментари: 156
Гласове: 602
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930